KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Saturday, June 11, 2005

1812

1800-luvun alkuvuosina Euroopan johtava häirikkö Napoleon hyökkäsi valtavalla armeijallaan Venäjän kimppuun. Syntyi tappelu, jota kutsutaan Borodinon taisteluksi. Tässä ranskalaisten täpärästi voittamassa taistelussa kaatui noin neljäkymmentätuhatta venäläistä sotilasta, ranskalaisia kolmekymmentä tuhatta.

Kun tapahtumasta oli kulunut 70 vuotta, Nikolai Rubinstein (1835-1881) tilasi Pjotr Tsaikovskilta (1840-1893) sävellyksen, juhla-alkusoiton, venäläisen teollisuusnäyttelyn avajaisiin Borodonin urheiden sotilaiden muistoksi ja Kristus Vapahtajan katedraalin (Kreml) valmistumisen kunniaksi. Tsaikovskia pänni koko tilaus; hän koki sen vastenmielisenä.

Alkusoitosta tulee hyvin meluisa ja kovaääninen. Sävellän sen ilman erityistä tunnetta tai intoa, ja siksi sillä ei lultavasti ole lainkaan taiteellista arvoa. - Näin oli Pjotr Tsaikovski itse tuumanut (Alexander Waugh).

Sävellys sai ensi-iltansa Moskovassa elokuun 20. päivänä 1882. Kuten tiedetään, katerdaali tuhoutui vallankumouksen karkeloissa noin 35 vuotta myöhemmin. Ilmeisesti juhlasoitosta ei tullut koskaan mitään hittiä. Myöskään kriitikot eivät ole erityisesti arvostaneet teosta.

Nykyään Juhla-alkusoitto 1812 (op.49) on kultakorva-hifistien suosiossa. Biisissä on nimittäin riittävästi kontrasteja ja intensiteettiä sekä orkesteritehoja laitteiden testaamista varten. Esimerkiksi kahdennentoista minuutin jälkeen kuullaan tykinlaukauksia, seuraavassa hetkessä kirkonkelloja ja lopussa jälleen heti pauhaavan sotilasteeman jälkeen vielä uudelleen tykkejä vaskisoitinten metelöidessä ympärillä. Hyvä, että sävellykselle on käyttöä.

Iltapäiväksi Beethovenin pianosonaatteja.

1 Comments:

Blogger george said...

Hehh.. hehh.. Maikkeli.

Oot vaan kateellinen Tsaikouskille, kun äijä pystyi pakonkin edessä luomaan tuon spektaakkelinomaisen teoksen. Jos rokken'rollille lähdetään etsimään klasaripohjaa, niin tämä jos mikä on juuri se.

Piis.
:)

1:30 PM  

Post a Comment

<< Home