KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Monday, June 20, 2005

Hyvänäköistä musiikkia II

Gramophone-lehden kriitikko Richard Lawrence tuntee syyllisyyttä (7/05), koska on nauttinut Janine Jansenin Vivaldi-levytyksestä. Voiko kaunis, nuori ja hyvännäköinen viulisti soittaa hyvin, tuntuu olevan arvion avainkysymys. Minä ainakin kannatan kokonaisvaltaista estetiikkaa; ei siitä ainakaan haittaa ole. Musiikki on silti se tärkein juttu. Onhan? Onhan? Onhan? On tietysti. Älkää vetäkö hernettä nenäänne - se saattaa juuttua sinne.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tämä seuraa vain siitä, että taiteeseen sotketaan raha eli että soittajille ei ole kiellettyä maksaa. Siitä syntyy kaikennäköistä porua mitä musiikkiin kuuluu ja mitä ei.

Itse kannatan sellaista utopiaa, että levyt korvataan tietokoneilla, jotka tuottavat ääntä satunnaisfunktioiden avulla mutta samalla mittaavat kuulijan aivokäyrää niin, että ääniaines optimoituu jatkuvasti. Kone tekisi parempaa musiikkia kuin kuulija edes osaisi toivoa.

Surkeata on elämä vielä, mutta onneksi tajuamme sen koko kamaluudessaan vasta aikanaan kun pääsemme maistamaan parempaa. Jos nyt joutuisi maailmaan missä musiikkitarjonnasta vastaisi joku paikallinen pelimanni, varmaan tappaisin itseni välittömästi silkasta vitutuksesta ja epätoivosta. Kaikki kuulemani kansanmusiikki on ollut yksitoikkoista ja primitiivistä paskaa, enkä usko että kukaan kuuntelee sitä vapaaehtoisesti ilman erikoisuudentavoittelumotiiveja.

Toisaalta muusikkoliittojen mielestä se varmaan olisi paras mahdollinen tilanne. Työllisyys pysyisi korkeana.

2:15 PM  
Blogger LL said...

Poljetaanpa siellä nyt oikein kunnolla jalkaa.
Musiikki taitaa vaikuttaa suoraan tunteisiisi.

2:24 PM  

Post a Comment

<< Home