KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Thursday, June 02, 2005

Musikaalisuus

En oppinut 9-vuotiaana poikkihuilun opiskelijana millään ulkoa erästä Mozartin helpohkoa menuettia. Eilen luin kirjasta, että Mozart oli säveltänyt sen 5-vuotiaana.

6 Comments:

Blogger KK said...

Tavallaan lohduttava tieto. Kun standardi on asetettu jonnekin täysin ulottumattomiin, voi rauhassa keskittyä oman juttunsa toteuttamiseen. Mutta että 5-vuotiaana... se kyllä syö miestä, mutta onneksi vain hetken. Jaa jäähän meille kuuntelemisen onni ja ilo!

8:35 PM  
Blogger Mikael said...

Voi olla, että Mozartin ihmelapsi-tarinaan on tehty hieman pyöristyksiä, mutta silti, hehheh.

9:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sinun lapsuudessasi musiikkimaailma oli paljon monimuotoisempi ja siksi vaikeammin omaksuttavissa. Mozart oli kai melko lahjakas ja hänen opetuksensa määrätietoisinta ja ammattitaitoisinta mahdollista tuohon aikaan.

Tärkein ero on kuitenkin se, että ainoa musiikki mihin hänen tarvitsi tutustua oli varsin simppeli kolmen soinnun pimpelipom. Sitä kun kuuntelee tunnin tai pari, vastaavaa alkaa pyöriä epämusikaalisemmankin alitajunnassa vaikka kuinka.

11:14 AM  
Blogger Mikael said...

Tuo on tietenkin aivan totta, tärkeäkin näkökulma.

2:23 PM  
Blogger Sven Laakso said...

Mozart sävelsi parhaat kvartettonsa jotain 12 vuotiaana. En elä ikinä niin vanhaksi että oppisin soittamaan niitä. Monet, elleivät aivan kaikki, ovat sitä mieltä että sen jälkeen säveltäjän olisi viimeistään ollut aika siirtyä eläkkeelle.

2:36 PM  
Blogger Mikael said...

Olen kuullut muutaman Mozartin nuoruuden sinfonian kamariorkesterin esittämänä. Mozart oli selvästi parempi säveltäjä vanhempana.

Taidanpa ottaa syväkuunteluun seuraavaksi Mozartia. Kuuluisat käyrätorvikonsertot saattaisivat maistua alkukesän tunnelmiin. Konserttoja on neljä eli ihan passelisti.

3:27 PM  

Post a Comment

<< Home