KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Friday, June 03, 2005

Rautavaara nuorena ja hurjana

Sain vihjeen tutustua Einojuhani Rautavaaran ensimmäiseen jousikvartettoon vuodelta 1952. Etsin nimittäin eräälle opettajalle (viulu) helpohkoja jousikvartetto-nuotteja ja kuulin, että Rautavaaran sävellys saattaisi soveltua musiikkiopiston edistyneille oppilaille. Ei ehkä kuitenkaan; mitään helppoa soitettavaa se ei takuulla ole.

Rautavaara sävelsi kvarteton 24-vuotiana Sibelius-Akatemian oppilaana ennen varsinaisten sävellysopintojen aloittamista. Teosta kuvailtiin uusklassillis-moderniksi ja sitä esitti Pentti Rautawaaran johtama Helsinki-kvartetti aina Italiassa asti. Kahdessa ensimmäisessä osassa säveltäjä on rakentanut melodiikan ns. symmetrisille asteikoille (dim-sointuasteikko) ja viimeiseen osaan hän on ladannut arkaaisia, suomalaiskansallisia aineksia. Lyhyt sävellys, kesto ainoastaan kaksitoista minuuttia.

Ensimmäinen osa on rock (Presto), toinen folk (Andante) ja kolmas on proge / blues (Vicace assai). Lisää varhaista Rautavaaraa, kiitos.

[Levy: Rautavaara - String Quintet "Unknow Heavens". String quartets 1 & 2. Jean Sibelius Quartet, Jan Erik Gustafsson, cello. Ondine 1998.]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home