KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Saturday, June 04, 2005

Tietoja käyrätorvesta

Ennen kuin alan kuunnella Mozartin käyrätorvikonsertteja, esittelen soittimen historian Mozartiin aikaan asti.

Käyrätorvi on italiaksi corno, ranskaksi cor ja englanniksi french horn tai pelkkä horn. Itse pidän eniten sanasta käyrätorvi. Se on hauska yhdyssana.

Roomalaiset taittoivat torven mutkalle ja kutsuivat soitinta nimellä buccina. Renessanssin ja barokin soitinrakentajat kyhäsivät ympyrän muotoisen metsästystorven corno da caccia, jota käytettiin metsästyspuuhissa signaalien ja fanfaarien soittamiseen. Ruotsalaiset ja saksalaiset kutsuvatkin tähän perustuen käyrätorveaan sanalla valthorn ja waldhorn.

Ensimmäistä kertaa käyrätorvea käytettiin orkesterissa metsästyskohtauksen yhtedessä eräässä Jean-Baptiste Lullyn (1632-87) oopperassa vuonna 1664. Seuraavalla vuosisadalla torvea pienennettiin ja hiukan paranneltiin. Tosin vielä Bachin ja Händelin aikaan soittimella voitiin soittaa ainoastaan muutamia luonnonsäveliä eli pelkällä puhallustavalla syntyviä yläsäveliä (tästä joskus lisää).

1700-luvun kuluessa käyrätorveen liitettiin ylimääräisiä putkenkappaleita, jotka mahdollistivat sävellajien käytön - tosin vain yhtä kerrallaan. Tällaiselle käyrätorvelle Mozart sävelsi kuuluisat käyrätorvikonserttonsa.

[Lähde: Gereon Brodin - Musiikkisanakirja]

3 Comments:

Blogger Tuuba said...

Sattumako vai mitä, mutta kuuntelin tänään noita Mozartin käyrätorvikonserttoja cd:ltä. Taitavat olla muodissa.

5:48 PM  
Blogger Mikael said...

Sattumaa;)

10:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

Straussin käyrätorvikonsertot ovat myös muistaakseni hyviä.

1:17 PM  

Post a Comment

<< Home