KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Wednesday, June 01, 2005

Victor Hartmannin näyttelyssä

Ala-asteella luokkamme seinällä oli säveltäjien kuvia. Modest Musorgski (1839-1881) näytti vanhalta juopolta. Kaiken lisäksi hän oli ilmeisesti saanut nyrkistä silmäänsä. Olin vaikuttunut.

Viikko sitten kuuntelin Ravelin orkesteriversion Musorgskin pianosarjasta Näyttelykuvia. Se ei kuulostanut hyvältä, vaan raskaalta ja tukkoiselta. Toisen sovituksen on tehnyt suomalainen Leo Funtek (molemmat 1922). Päätin kuitenkin kuunnella alkuperäisen sävellyksen. Teos perustuu Musorgskin ystävän, arkkitehti ja maalari Victor Hartmannin retrospektiiviseen näyttelyyn vuodelta 1874.

Sarjassa on kymmenen maalausta tunnelmoivaa sävellystä ja viisi Kävely-nimistä osaa. Kävelyn teema on mieleenpainuva. Sen sävy on pentatoninen ja sen kesto on kaksi tahtia, joista ensimmäinen on tahtilajiltaan 5/4 ja jälkimmäinen 6/4. Teema on erittäin tunnettu.

Suosikkini on Vanha linna (nuottikirjassa Il vecchio castello), joka etenee kauniisti gis-mollissa. Pidän siitä ennen kaikkea sen staattisen basson vuoksi. Se lähes kuin borduna. Myös melodia on luomoava. Voi olla, että hankin näyttelykuvat kokoelmiini. Kuuntelemani pianisti oli Geoffrey Saba ja levytys vuodelta 1985.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tämä teksti aiheuttaa minulle akuuttia alemmuudentuntoa. Ei silti, kannattaa jatkaa. Yritän selvitä.

12:39 PM  
Blogger Sven Laakso said...

Oletko kuullut kitaraversion? Joku japsi se oli.

1:16 PM  
Blogger Mikael said...

Tommi: ei kai sentään...
Sven: Kitaraversio? En ole kuullut.

4:13 PM  

Post a Comment

<< Home