KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Friday, October 21, 2005

Huomio Sibeliuksesta

Näin kirjakaupan alennusmyynnissä Sibelius-elämäkerran. En ostanut. Olen samaa mieltä Carola Standertskjöldin kanssa: Sibeliuksen musiikki on huumorintajutonta.

1 Comments:

Blogger Arvo said...

En tiedä kuinka paljon Klasari (ja Carola) tuntevat (tunsivat) Sibeliuksen musiikkia ja minkä he määrittelevät tai kokevat huumoriksi. On sanottu, että elämän voi kokea vain kahdella tavalla - joko pateettisesti tai ironisesti ja voi helposti kuvitella, että näiden kahden suhtautumistavan välillä on suuri ero siinä, minkä kokee huumoriksi. Tunnetustihan Sibelius tunnustautui elämän paatoksesta kiinnipitäväksi henkilöksi, jonka huumorin ilmaisu on erilainen kuin elämään ironisesti kiinnittyvän henkilön. Sibeliuksen elämän asenne ja sen ilmauksena hänen sävellystuotantonsa ei millään katsannolla (paitsi perisuomalaisella "vähättely-asenteella") todista huumorin puutetta.
Klasari tuntuu ihailevan esim Beethovenin myöhäistuotannon syvällisyyttä. Sieltä löytyy ilmaisua, jonka voi elää riehakkuutena ja pilailuna, ja tästä tuli mieleeni kehottaa Klasaria etsimään myös Sibeliuksen huumoria säveltäjän myöhäistuotannosta: esim opus 106:n maalaistansseista ja lempeää ymmärtävää hymyilyä opus 101:n pianokappaleista. Oppaina voisi olla esim. Pekka Kuusisto ja Håvard Gimse

2:18 PM  

Post a Comment

<< Home