KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Monday, October 24, 2005

Iltapäivän suosituksia

Minua kehotettiin kuuntelemaan Kari Kriikun Weber-soittoa. Niin teinkin. Sitä täytyi verrata erään toisen soittajan versioon. Ero oli kieltämättä huomattava. En paljasta huonomman soittajan nimeä, jotta kukaan ei pahottaisi mieltään.

Lisäksi minulle suositeltiin Mozartin d-molli pianokonserttoa No.20 KV 466. Suosittelijan mukaan teos on kipeä ja tuskaisa, mutta samalla säveltäjälle ominaiseen tyyliin kepeä. Sain myös tietää, että Mozart sävelsi ainoastaan kaksi konserttoa molli-sävellajiin, vieläpä peräkkäisinä vuosina 1785-1786.

Illalla voisin vielä kuunnella Gaetano Donizettin Una furtiva lagrima. Näyttää löytyvän kirjastosta ainakin sellaiselta levyltä kuin Tearjerkers. Kuulostaa liiankin lupaavalta.

[Tuo kuva on muuten erittäin tuttu jostain, en saa päähäni kenen ottama se on.]

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Una furtiva lagrima menee kyllä ohi Neljästä vuodenajastakin jonnekin "Albinionin" Adagion karmivuustasolle. Sääli, ei se pohjimmiltaan mikään huono biisi ole. Puhki soitettu vain.

Minulla on tästä henkilökohtainen muisto. Kuulin sen kesällä 1986 televisiosta venäläisessä elokuvassa, joka oli muistaakseni tehty jostain Tshehovin novellista. Yhdessä kohtauksessa tämä soi taustalla ja ahistunut henkilökaarti säntäili pitkin pihamaata yöttömässä yössä. Kun jostain saisi tietää mikä elokuva se oli.

Ostin joskus vinyyliaikana kymmenen levyn lootan, jossa yhtenä kappaleena oli tuo d-mollikonsertto. Opettelin pimputtamaan siitä huonosti pari ensimmäistä pianotahtia. Onneksi ei tarvitse soittaa oikeasti. Näin viime yönä viimeksi unta, että olisi pitänyt soittaa julkisesti. Bassoa ja kertaakaan harjoittelematta. Jätin toiset pulaan ja lampsin ulos. Aion tehdä niin valveillakin jos minut ajetaan siihen tilanteeseen.

2:22 PM  
Blogger Jussi said...

Kyynelkuva on Man Rayn Tears.
http://www.getty.edu/art/collections/objects/o44253.html

2:34 PM  

Post a Comment

<< Home