KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Tuesday, May 31, 2005

Radio auki

Ylen Radio ykköseltä tulee hyviä klassisen musiikin ohjelmia. Niistä suosituimpia saattaa hyvinkin olla Risto Nordellin toimittama "Luostarin puutarhassa - Musiikkia Euroopan hoveista ja katedraaleista". Joka toinen tiistai klo 13.00 - 14.00, toinen lähetys sunnuntaina klo 21.00. Hankala aika, mutta tuo sunnuntai sopii oikein hyvin. Tänään kuuntelen kuitenkin venäläistä pianomusiikkia.

Monday, May 30, 2005

Rapsodie Espagnole

Raveliksi meni alkuilta. Aivan loistava tämä nelikätinen sovitus Alfons & Aloys Kontarskyn esittämänä! Joudun valitettavasti kuuntelemaan kappaletta c-kasetilta. Taidanpa selvittää, onko CD-painosta edes olemassa. Eiköhän Deutche Grammophon ole hoitanut homman jo biteiksi.

Muistan, kun kuulin Kontraskyjen version ensimmäistä kertaa. Olin junassa matkalla Turkuun ja kuuntelin juuri tätä samaista kasettia vanhoilla Walkman-korvalappustereoillani. Luulin aluksi, että pianisteja on vain yksi. Mutta vain hetken aikaa, ja siinä suloisessa harhaluulossa kuulin käsittämätöntä, ylimaallista virtuositeettia.

Klasari luettavissa ja tilattavissa

Ilmoitin Klasarin blogilistalle. Toivottavasti suomalaisista bloggaajista löytyy muitakin klassisesta musiikista kiinnostuneita.

Debussy - jousikvartetto g-molli, op.10 (1893)

Impressionisti Claude Debussy (1862-1912) sävelsi ainoastaan yhden jousikvarton. Sen ensimmäinen osa Animé et très décidé oli minulle entuudestaan tuttu, sillä kuuntelin sitä 1990-luvun puolessa välissä aina talvisin alkuillasta, kun ulkona oli kylmän sinistä, sinihämärää. Kokonaisuutena kvartetto on minulle varsin mieluisaa kuultavaa kauniine sointiväreineen ja harmonioineen. Levyhyllystäni löytyy Anttilasta ostettu itäeurooppalainen halppis, joten lainaan tänään kirjastosta vielä vertailun vuoksi Belcea-kvartetin levytyksen vuodelta 2000. Kannessa on tyylikkäästi mustiin pukeutunut jousikvartetti. Luvassa on lisäksi Henri Dutilleuxin ja Maurice Ravelin kvartettoja.

Sunday, May 29, 2005

Tervetuloa klassisen musiikin blogiin

Tervehdys kaikille! Nimeni on Mikael ja pitkän harkinnan jälkeen olen päättänyt perustaa klassiseen musiikkiin perustuvan harraste-blogin. Olen kuunnellut, soittanut ja opiskellut paljon erilaista musiikkia koko elämäni, myös klassista. Tästä huolimatta "klasari" on jäänyt aika etäiseksi ja joltisenkin tuntemattomaksi. Viime aikoina kiinnostukseni on herännyt ja kuuntelukokemuksiakin on jo kertynyt jonkin verran. Olen pitänyt kuulemastani, mutta pettymyksiäkin on toki tullut vastaan. Kaikki klassinen musiikki ei tietenkään ole hyvää; on olemassa loistavaa, hyvää, keskinkertaista, huonoa - kaikenlaatuista klassista musiikkia.

Blogissani aion esitellä lukijoilleni äänilevyiltä kuulemaani klassista musiikkia Ars Antiquasta (esim. Leonius) aina nykysäveltäjien tuotantoon (esim. Rautavaara). En kuitenkaan etene kronologisesti, vaan täysin sattumanvaraisesti ja mieleni mukaan. Sama pätee päivitystiheyteen. Lähteinäni käytän internetin ohella alan kirjallisuutta - jota on paljon - ja tietenkin paikallisen kirjaston mainiota levykokoelmaa sekä mahdollisesti nuotteja ja partituureja.

Yhden asian lupaan (ennen kaikkea itselleni): klassisen musiikin kuunteleminen ja arvioiminen tässä blogissa on rehelliseen ja konstailemattomaan näkemykseen pohjautuvaa. Matka klassisen musiikin maailmaan alkaa.