KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Wednesday, March 01, 2006

Rohkeus

Francis Poulenc: Sonaatti viululle ja pianolle (1943).
Claude Debussy: G-duuri sonaatti viululle ja pianolle (1917-1917).
Camille Saint-Saëns: Sonaatti nro. 1viululle ja pianolle.

Debussy esitti viulusonaattinsa tuoreeltaan Gaston Pouletin kanssa vuonna 1917, vuotta ennen kuolemaansa. Debussy oli rohkea säveltäjä, joka vähät välitti konventionaalisista muotorakenteista ja soinnutuksesta. Hän loi oman tyylin.

Tunnelmaan sopii myös päivän mielenkiintoisin uutinen (Iltalehti tänään): Rushdie vastustaa "islamilaista totalitarismia". Uutisessa kerrotaan, että Rushdie ja joukko muita kirjailijoita ovat ilmoittautuneet vastustavansa "islamilaista totalitarismia", jota kuvastavat heidän mielestään profeetta Muhammadin pilakuvista hiljattain puhjenneet väkivaltaisuudet. Lausuma julkaistiin keskiviikkona Charlie Hebdo -lehdessä, joka oli yksi Muhammad-pilakuvat julkaisseista ranskalaislehdistä. Lisää:

Selvittyään fasismista, natsismista ja stalinismista maailma kohtaa nyt uuden globaalin uhan, islamismin.

Me kirjailijat, toimittajat ja intellektuellit kehotamme vastustamaan uskonnollista totalitarismia ja edistämään vapautta, tasa-arvoisia mahdollisuuksia ja maallistuneita arvoja.

Kyseessä ei ole sivilisaatioiden yhteentörmäys eikä lännen ja idän välinen vastakkainasettelu, vaan kamppailu demokraattien ja teokraattien välillä.

Salman Rushdieta kannattaa kuunnella. Hänellä on käytännössä edelleen fatwa niskassaan ja hän on taatusti mies paikallaan puolustaessaan demokratiaa. Vuonna 1989 Rushdie sai koko läntisen maailman tuen. Millainen tilanne olisi, jos hän julkaisisi teoksen tänä päivänä? Saatanalliset säkeet - jonka siis uskonoppineet ja Iranin hallinto katsoivat halventavan profeettaa - löytyy jokaisen suomalaisen julkisen kirjaston kokoelmista - ja hyvin monesta suomalaiskodista. Olemme jo pitkään ottaneet kantaa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home