KLASARI

Matkoja klassiseen musiikkiin

Tuesday, July 18, 2006

Mestarin varhaismietteitä

muttakaikkituleevieläparemmaksi
koskasentäytyytullaparemmaksi

Yksityiskohta Einojuhani Rautavaaran aiemmin julkaisemattomasta runosta "Ruhtinatar, optimisti". Kirjoitettu Wienissä 1950-luvulla.

Thursday, July 13, 2006

Soi

Georg Freidrich Händelin huilusonaatit ja concerto grosso op.3.

Concerto grosso (it. suuri konsertto) on myöhäisbarokin aikainen sävellysmuoto orkesterille ja solistiryhmälle. Magnus Lindbergin jälkeen Händelin musiikki kuulostaa kevyeltä ja helpolta - kuten on tarkoituskin. Händel on ollut suosittu jo vuosisatoja.

Wednesday, July 12, 2006

Venetsia

Jos ehdin, aion käydä myös Venetsiassa. Pyhän Markuksen (San Marco) kirkon parvet ovat asetettu vastakkain. Renessanssisäveltäjät Andrea Gabrieli ja Giovanni Gabrieli kokeilivat siellä ensimmäistä kertaa monikuoroisuutta. Kiehtovaa, miten arkkitehtoniset ratkaisut ovat vaikuttaneet ja innoittaneet musiikinhistoriassa.

"Vain äärimmäinen on kiinnostavaa"

En osannut aavistaa, että Caterina Steniuksen Magnus Lindberg -kirja olisi niin hyvä- ainakin ensimmäisten lukujen perusteella. Lindbergin musiikillisen elämänkatsomuksen voi ilmeisesti puristaa yhteen ainoaan sanaan: kiinnostavaa. Hyvä niin, sillä ilman uteliaisuutta luovuutta ei ole. Toistaiseksi (kirjassa) Lindbergiä on kiinnostanut absoluuttisesti kaikki, ei pelkkä äärimmäisyys.

Saturday, July 08, 2006

Tapaus dodekafonia

Schönbergin mukaan kysymys ei ollut niinkään atonaalisuudesta kuin pantonaalisuudesta; kaikkien sävellajien samanaikaisesta käytöstä.

Friday, July 07, 2006

Mahler, 146 v.

Tänään on Gustav Mahlerin (1860-1911) syntympäivä. Hänen toinen sinfoniansa (c-molli) on yksi länsimaisen musiikinhistorian järkäleistä. Mitä tulee kuoleman jälkeen? Siitä nimitys Ylösnousemus. Mahler tunnettiin jo koltiaisena myös etevänä kapellimestarina .

Myös suomalainen Mikko Franck syntyi kapellimestariksi; hän rakenteli pikkupoikana legoista oopperataloja ja lueskeli partituureja. Ensimmäisen kirjansa Franck luki kokonaan 22-vuotiaana.

Tuesday, July 04, 2006

Aamutuimaan

Johannes Brahms: Sonata in F Minor, Op. 5 No. 3.

Jykevyyttä, painavuutta ja orkestraalista massaa. Aamun voisi aloittaa kevyemminkin. Onneksi viisiosaisen jättisonaatin viimeinen osa Finale tuo raskaaseen kattaukseen keveyttä, joskin on muodoltaan rondomainen. Brahmsin sonaatti on parikymppisen säveltäjän pikkuvanha sävellys, jota ammattilaiset edelleen arvostavat.

Monday, July 03, 2006

Päivän lista

Jean Sibelius: Alla Marcia (Karelia-sarjasta, op.11)-
Frédéric Chopin: Nocturno, op.9, no.2, b-molli.
Albéric Magnard: jousikvartetti, op.16, Sonate-Animé.

Frédéricin puolalainen etunimi oli muuten Franciszek. Hän otti ilmeisesti aika paljon vaikutteita J.S. Bachilta. Tietenkin on mielikuvitusta, että kuulee Bachin musiikissa kristillistä transsendenssia ja Chopinin yksilöllistä, runollista tuskaa, mutta niin se on vain helpompi vastaanottaa.

Kosketettu

Palautetaan mieleen, mitä toccata tarkoittaa.

it. toccare = koskea, liikuttaa, myös soittaa.

Olen kuulostellut argentiinalaisen Martha Argerichin tulkintaa J.S. Bachin c-molli toccatasta (BWV 911). Jossain vaiheessa alan jälleen kartuttaa klassisen musiikin kokoelmaani; vuoden 1980-levytys saattaa hyvinkin olla eräänlainen alkupiste. En nyt keksi mitään, mikä kuulostaisi paremmalta.

Eilen kuuntelin levyä keittiössä, kun muut olivat poistuneet iltapalalta. Heinäkuinen lämpö väreili kirkkaana ikkunan takana. Kokonaisuus oli kontrapunktinen, hiukan improvisatorinen ja ulkoiseen mittaansa täyteen laajennettu.

Sunday, July 02, 2006

Musiikkia

Benjamin Britten: Op.34. Odotin jotain parempaa.